Günümüz internetinin en temel yapıtaşı olan sunucu (server) nedir? Ne çeşit sunucular vardır? Sunucu çeşitlerinin kendi çapında sundukları avantajlar nelerdir? İşte tüm soruların cevabını, bu yazıda veriyoruz.
Teknolojinin ve İnternetin günlük yaşamda daha çok kullanılmasıyla birlikte bilgisayar ve dijital dünyaya ait terimlerin de daha çok kullanılmaya başlandığını görebilirsiniz. Server ve sunucu ifadeleri, İnternetin yaşamımıza dahil ettiği terimler arasında yer alır. Aslında Server ve sunucu aynı şeyi ifade eder. Server; bir bağlantı ağını yönetmek, veritabanı barındırmak, dosya paylaşmak, uygulama paylaşmak, web sayfaları ile e-posta barındırmak için kullanılan güçlü bilgisayar olarak ifade edilebilir.
Cihazlar aracılığı ile web erişimi sağlanmasına olanak tanıyan sunucu, kesintisiz bir şekilde çalışır. Sunucunun kesintisiz bir şekilde 7/24 çalışması son derece önemlidir. Çalışması kesintiye uğrayan sunucuya bağlı olan web siteleri yayın yapamaz. Bu nedenle İnternet kullanıcılarının da o web sitelerine erişimi mümkün olmaz.
Sunucu Nerede Barındırılır?
Kesintisiz iletişimin sağlanabilmesi için sunucuların yüksek güvenlik önlemlerinin alındığı yerlerde barındırılması gerekir. Sunucular data center adı verilen özel alanlarda barındırılır. Elbette işletmelerin kendi sunucuları için özel bir alan oluşturması da mümkündür. Fakat sadece 1 sunucu için uygun koşullar hazırlamak ve güvenlik önlemleri almak oldukça maliyetli bir iştir. Bu nedenle sunucuların barındırılması için özel olarak hazırlanan veri merkezlerini kullanmak daha faydalı, az maliyetli ve çözümcül bir yaklaşımdır.
Sunucu hizmeti alırken barındırma koşulları hakkında detaylı bilgi edinmek faydalı olur. Sunucunun barındırıldığı alan, kesintisiz bağlantının sağlanması bakımından önem taşır. Network altyapısına önem veren Natro, Çizgi Telekomünikasyon A.Ş. veri merkezini uzman ekibi ve 6 farklı monitör ile 7/24 takip eder. Yüksek güvenliğin sağlandığı veri merkezlerinde bulunan sunucuları kullanmak için Natro’nun sunucu seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
Leave a Reply